СМАКОВА, НЮХОВА, ТАКТИЛЬНА МОДАЛЬНОСТІ У РЕЦЕНЗІЯХ ВІДОМИХ РЕСТОРАННИХ КРИТИКІВ

Алла Дмитрівна Бєлова, profbelova@gmail.com

доктор філол. наук, професор,

Київський національний університет імені Тараса Шевченка,


DOI: https://doi.org/10.17721/StudLing2023.22.9-22


PDF (ENGLISH)


АНОТАЦІЯ

Сенсорний досвід завжди був надзвичайно важливим для людини, для виживання та когниції. Виникнення сенсорної лінгвістики у 21ому століттї, інтерес до мультимодальності, розвитку цифрових технологій підштовхнули дослідження смакової, нюхової, тактильної модальностей, а також надихнули різноманітні експерименти у психолінгвістиці, нейролінгвістиці, когнітивній лінгвістиці. Дегустація їжі вважається мультисенсорним досвідом. У статті проаналізовані 500 рецензій відомих ресторанних критиків Великої Британії та США 2020-2023 років з метою виявлення лексичних засобів вираження модальностей, що пов’язані з прийняттям їжі, сприйняттям смаків, а також перевірення гіпотези про тісний зв’язок смакової та нюхової модальностей. Візуальна модальність представлена у рецензіях чисельними світлинами, мовні засоби вживаються лише у випадках, коли кольорові властивості та форма страв набувають особливої важливості. Аудіомодальність зведена лише до двох прикметників та їх похідних. Тактильна модальність виражається у рецензіях експертів різними способами, що доводить важливість цього параметру оцінки у сприйнятті страв. Розглянуті частотність слів і комбінаторні властивості лексичних одиниць, які кодують смак у сучасній англійській мові. Лексичні одиниці, які позначають основні види смаку, не є частотними у рецензіях. Смак блюда частіше описують словами, лексичне значення яких не пов’язане зі смаковими властивостями складових. Англійський лексикон смакової модальності збільшується завдяки словам, які мають оцінне значення і дозволяють гіперболізувати емоційні враження. Дослідження виконане в межах кулінарної лінгвістики, яка досліджує тексти різних жанрів, сенсорної лінгвістики, яка вивчає лексичні способи кодування та категоризації сенсорної перцепції, мультимодальності, що дозволяє розглянути дегустацію їжі як мультисенсорний досвід, а також когнітивної лінгвістики в аспекті категоризації сенсорного досвіду.

Ключові слова: сенсорна лінгвістика, кулінарна лінгвістика, ресторанна рецензія експерта, смакова, нюхова, тактильна мультимодальність, категоризація.

REFERENCES:

  1. Bagli, Marco (2021).Tastes We Live By: The Linguistic Conceptualisation of Taste in English, https://books.google.com.ua/books?id=2LFIEAAAQBAJ&pg=PT28&lpg =PT28&dq=gustatory+in+linguistics+birmingham+university&source=bl&ots=tvrxOHYhZN&sig=ACfU3U0XKTRm186c4iMWt2zRd1Lhb8LEog&hl=ru&sa=X&ved=2ahUKEwjdnaXr5-n3AhVw-yoKHeNFC7MQ6AF6BAg0EAM#v=onepage&q=gustatory%20in% 20linguistics%20birmingham%20university&f=false
  2. Barwich, S. (2020).Smellosophy: What the Nose Tells the Mind (Harvard University Press).
  3. Blodgett,Bonnie (2010).Remembering Smell (Houghton Mifflin Harcourt), 
  4. Brillat-Savarin, Jean-Anthelme (2019). The Physiology of Taste: or Meditations on Transcendental Gastronomy. (Dover Publications, Inc.).
  5. Chaki, Rohini (2019). Alexandre Dumas’s Magnum Opus Was a Massive Cookbook, https://www.atlasobscura.com/articles/alexandre-dumas-cookbook
  6. Chik, Alice, Vásquez, Camilla (2017). A comparative multimodal analysis of restaurant reviews from two geographical contexts, https://journals.sagepub.com/doi/ 1177/1470357216634005
  7. Colizoli, Olympia Murre, Jaap, J., Rouw, Romke (2013). A taste for words and sounds: a case of lexical-gustatory and sound-gustatory synesthesia, https://www.frontiersin.org/ articles/10.3389/fpsyg.2013.00775/full
  8. Croijmans,, & Majid, A. (2016). Not all flavor expertise is equal: The language of wine and coffee experts.
  9. Culinary linguistics, https://en.wikipedia.org/wiki/Culinary_linguistics
  10. Freedman, Paul (2019). Food The History of Taste (Thames Hudson),
  11. Gilbert, Avery (2015).What the Nose Knows: The Science of Scent in Everyday Life (CreateSpace Independent Publishing Platform).
  12. Hawkes, Christopher H. Doty, Richard L. (2018).Smell and Taste Disorders (Cambridge University Press),
  13. Henshaw, Victoria McLean, Kate Medway, Dominic Perkins, Chris Warnaby, Gary Henshaw, Victoria McLean, Kate Medway, Dominic Perkins, Chris Warnaby, Gary (2017). Designing with Smell. Practices, Techniques and Challenges (Routledge).
  14. Huntley, Fletcher (2023). 13 Most Influential Food Critics In History (March 30, 2023), https://www.tastingtable.com/1244264/most-influential-food-critics-in-history/
  15. Levinson, S. , & Majid, A. (2014). Differential ineffability and the senses. Mind & Language, 29, 407–427.
  16. Louwerse, Max Connellb, Louise (2011). A Taste of Words: Linguistic Context and Perceptual Simulation Predict the Modality of Words. Cognitive Science, 35, 381–398, https://www.lancaster.ac.uk/staff/connelll/papers/Louwerse-Connell-2011-CogSci.pdf
  17. Magee, Harrison (2009). Talking About Taste: How the Description of Food Means and Does, https://www.swarthmore.edu/sites/default/files/assets/documents/linguistics/2009_Magee.pdf
  18. Muchembled, Robert (2020).Smells: A Cultural History of Odours in Early Modern Times (Polity).
  19. Narisano, Laura (2020). Sensory Linguistics: expression and conceptualisation of experience through the verbs of taste and smell, https://unire.unige.it/bitstream/ handle/123456789/3438/tesi15324339.pdf?sequence=1
  20. Oxford Collocations Dictionary, https://www.freecollocation.com/search?word=flavour
  21. Perspectives on Taste Aesthetics, Language, Metaphysics, and Experimental Philosophy (2022), ed. by Jeremy Wyatt, Julia Zakkou, Dan Zeman (Routledge).
  22. Proudfoot Begg, W. (2017).The Development of Taste, and Other Studies in Aesthetics (Andesite Press, 422).
  23. Putting Words in Your Mouth: The Whimsical Language of Food, https://daily.jstor.org/ putting-words-in-your-mouth-the-whimsical-language-of-food/
  24. Stuckey, Barb (2013). Taste: Surprising Stories and Science about Why Food Tastes Good (Atria), 368.
  25. Willem, Jean-Pierre (2022). Alzheimer’s, Aromatherapy, and the Sense of Smell: Essential Oils to Prevent Cognitive Loss and Restore Memory (Inner Traditions/ Bear & Company).
  26. Wilson, Donald A. Stevenson Richard J. (2006).Learning to Smell: Olfactory Perception from Neurobiology to Behavior (Johns Hopkins University Press).
  27. Winter, (2016). Taste and smell words form an affectively loaded part of the English lexicon. Language, Cognition and Neuroscience, 31, p. 975. https://doi.org/10.1080/23273798.2016.1193619
  28. Winter, Bodo, Perlman, Marcus, Majid, Asifa (2018). Vision dominates in perceptual language: English sensory vocabulary is optimized for usage. Cognition, 179, October 2018, 213–220.
  29. Winter, B & Strik Lievers, F (2018). Sensory language across lexical categories, Lingua, 204, 45–61, https://doi.org/10.1016/j.lingua.2017.11.002
  30. Winter, Bodo (2019). Sensory Linguisrics (John Benjamins Publishing Company), 289.
  31. Vercelloni, Luca (2016). The Invention of Taste: A Cultural Account of Desire, Delight and Disgust in Fashion, Food and Art (Routledge).

Supporting materials:

https://www.harrods.com/en-gb/restaurants/dior-cafe

https://www.andyhayler.com/restaurant/the-sea-the-sea-hackney

https://nymag.com/tags/restaurant-review/

https://www.nytimes.com/2023/05/02/dining/restaurant-review-naro.html

https://thelondonmagazine.org/review-arnold-iveys-avenue-good-to-see-british-food-in-st-james/

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-11239209/Restaurant-critic-TOM-PARKER-BOWLES-finds-value-menu-edges-Notting-Hill.html

https://www.thecaterer.com/news/reviews-isla-at-the-standard-and-wuns-soho

https://www.nytimes.com/2023/05/09/dining/pizza-pop-ups-nyc.html

https://www.nytimes.com/2023/05/02/dining/restaurant-review-naro.html

https://www.nytimes.com/2023/04/24/dining/los-angeles-doughnuts.html

https://www.nytimes.com/2023/03/29/dining/a-smoky-egg-salad-to-rule-them-all.html

https://www.nytimes.com/2023/05/16/dining/tobala-oaxacan-food-bronx.html

https://www.nytimes.com/2023/04/03/dining/make-way-for-generously-buttered-gochujang-noodles.html

https://www.hellomagazine.com/hfm/20221115157093/dior-harrods-cafe-gingerbread/; https://www.dior.com/en_int/fashion/news-savoir-faire/folder-news-and-events/the-fabulous-world-of-dior-at-harrods