Алла Дмитрівна Бєлова, profbelova@gmail.com
доктор філол. наук, професор,
Київський національний університет імені Тараса Шевченка,
DOI: https://doi.org/10.17721/StudLing2023.22.9-22
АНОТАЦІЯ
Сенсорний досвід завжди був надзвичайно важливим для людини, для виживання та когниції. Виникнення сенсорної лінгвістики у 21ому століттї, інтерес до мультимодальності, розвитку цифрових технологій підштовхнули дослідження смакової, нюхової, тактильної модальностей, а також надихнули різноманітні експерименти у психолінгвістиці, нейролінгвістиці, когнітивній лінгвістиці. Дегустація їжі вважається мультисенсорним досвідом. У статті проаналізовані 500 рецензій відомих ресторанних критиків Великої Британії та США 2020-2023 років з метою виявлення лексичних засобів вираження модальностей, що пов’язані з прийняттям їжі, сприйняттям смаків, а також перевірення гіпотези про тісний зв’язок смакової та нюхової модальностей. Візуальна модальність представлена у рецензіях чисельними світлинами, мовні засоби вживаються лише у випадках, коли кольорові властивості та форма страв набувають особливої важливості. Аудіомодальність зведена лише до двох прикметників та їх похідних. Тактильна модальність виражається у рецензіях експертів різними способами, що доводить важливість цього параметру оцінки у сприйнятті страв. Розглянуті частотність слів і комбінаторні властивості лексичних одиниць, які кодують смак у сучасній англійській мові. Лексичні одиниці, які позначають основні види смаку, не є частотними у рецензіях. Смак блюда частіше описують словами, лексичне значення яких не пов’язане зі смаковими властивостями складових. Англійський лексикон смакової модальності збільшується завдяки словам, які мають оцінне значення і дозволяють гіперболізувати емоційні враження. Дослідження виконане в межах кулінарної лінгвістики, яка досліджує тексти різних жанрів, сенсорної лінгвістики, яка вивчає лексичні способи кодування та категоризації сенсорної перцепції, мультимодальності, що дозволяє розглянути дегустацію їжі як мультисенсорний досвід, а також когнітивної лінгвістики в аспекті категоризації сенсорного досвіду.
Ключові слова: сенсорна лінгвістика, кулінарна лінгвістика, ресторанна рецензія експерта, смакова, нюхова, тактильна мультимодальність, категоризація.
REFERENCES:
- Bagli, Marco (2021).Tastes We Live By: The Linguistic Conceptualisation of Taste in English, https://books.google.com.ua/books?id=2LFIEAAAQBAJ&pg=PT28&lpg =PT28&dq=gustatory+in+linguistics+birmingham+university&source=bl&ots=tvrxOHYhZN&sig=ACfU3U0XKTRm186c4iMWt2zRd1Lhb8LEog&hl=ru&sa=X&ved=2ahUKEwjdnaXr5-n3AhVw-yoKHeNFC7MQ6AF6BAg0EAM#v=onepage&q=gustatory%20in% 20linguistics%20birmingham%20university&f=false
- Barwich, S. (2020).Smellosophy: What the Nose Tells the Mind (Harvard University Press).
- Blodgett,Bonnie (2010).Remembering Smell (Houghton Mifflin Harcourt),
- Brillat-Savarin, Jean-Anthelme (2019). The Physiology of Taste: or Meditations on Transcendental Gastronomy. (Dover Publications, Inc.).
- Chaki, Rohini (2019). Alexandre Dumas’s Magnum Opus Was a Massive Cookbook, https://www.atlasobscura.com/articles/alexandre-dumas-cookbook
- Chik, Alice, Vásquez, Camilla (2017). A comparative multimodal analysis of restaurant reviews from two geographical contexts, https://journals.sagepub.com/doi/ 1177/1470357216634005
- Colizoli, Olympia Murre, Jaap, J., Rouw, Romke (2013). A taste for words and sounds: a case of lexical-gustatory and sound-gustatory synesthesia, https://www.frontiersin.org/ articles/10.3389/fpsyg.2013.00775/full
- Croijmans,, & Majid, A. (2016). Not all flavor expertise is equal: The language of wine and coffee experts.
- Culinary linguistics, https://en.wikipedia.org/wiki/Culinary_linguistics
- Freedman, Paul (2019). Food The History of Taste (Thames Hudson),
- Gilbert, Avery (2015).What the Nose Knows: The Science of Scent in Everyday Life (CreateSpace Independent Publishing Platform).
- Hawkes, Christopher H. Doty, Richard L. (2018).Smell and Taste Disorders (Cambridge University Press),
- Henshaw, Victoria McLean, Kate Medway, Dominic Perkins, Chris Warnaby, Gary Henshaw, Victoria McLean, Kate Medway, Dominic Perkins, Chris Warnaby, Gary (2017). Designing with Smell. Practices, Techniques and Challenges (Routledge).
- Huntley, Fletcher (2023). 13 Most Influential Food Critics In History (March 30, 2023), https://www.tastingtable.com/1244264/most-influential-food-critics-in-history/
- Levinson, S. , & Majid, A. (2014). Differential ineffability and the senses. Mind & Language, 29, 407–427.
- Louwerse, Max Connellb, Louise (2011). A Taste of Words: Linguistic Context and Perceptual Simulation Predict the Modality of Words. Cognitive Science, 35, 381–398, https://www.lancaster.ac.uk/staff/connelll/papers/Louwerse-Connell-2011-CogSci.pdf
- Magee, Harrison (2009). Talking About Taste: How the Description of Food Means and Does, https://www.swarthmore.edu/sites/default/files/assets/documents/linguistics/2009_Magee.pdf
- Muchembled, Robert (2020).Smells: A Cultural History of Odours in Early Modern Times (Polity).
- Narisano, Laura (2020). Sensory Linguistics: expression and conceptualisation of experience through the verbs of taste and smell, https://unire.unige.it/bitstream/ handle/123456789/3438/tesi15324339.pdf?sequence=1
- Oxford Collocations Dictionary, https://www.freecollocation.com/search?word=flavour
- Perspectives on Taste Aesthetics, Language, Metaphysics, and Experimental Philosophy (2022), ed. by Jeremy Wyatt, Julia Zakkou, Dan Zeman (Routledge).
- Proudfoot Begg, W. (2017).The Development of Taste, and Other Studies in Aesthetics (Andesite Press, 422).
- Putting Words in Your Mouth: The Whimsical Language of Food, https://daily.jstor.org/ putting-words-in-your-mouth-the-whimsical-language-of-food/
- Stuckey, Barb (2013). Taste: Surprising Stories and Science about Why Food Tastes Good (Atria), 368.
- Willem, Jean-Pierre (2022). Alzheimer’s, Aromatherapy, and the Sense of Smell: Essential Oils to Prevent Cognitive Loss and Restore Memory (Inner Traditions/ Bear & Company).
- Wilson, Donald A. Stevenson Richard J. (2006).Learning to Smell: Olfactory Perception from Neurobiology to Behavior (Johns Hopkins University Press).
- Winter, (2016). Taste and smell words form an affectively loaded part of the English lexicon. Language, Cognition and Neuroscience, 31, p. 975. https://doi.org/10.1080/23273798.2016.1193619
- Winter, Bodo, Perlman, Marcus, Majid, Asifa (2018). Vision dominates in perceptual language: English sensory vocabulary is optimized for usage. Cognition, 179, October 2018, 213–220.
- Winter, B & Strik Lievers, F (2018). Sensory language across lexical categories, Lingua, 204, 45–61, https://doi.org/10.1016/j.lingua.2017.11.002
- Winter, Bodo (2019). Sensory Linguisrics (John Benjamins Publishing Company), 289.
- Vercelloni, Luca (2016). The Invention of Taste: A Cultural Account of Desire, Delight and Disgust in Fashion, Food and Art (Routledge).
Supporting materials:
https://www.harrods.com/en-gb/restaurants/dior-cafe
https://www.andyhayler.com/restaurant/the-sea-the-sea-hackney
https://nymag.com/tags/restaurant-review/
https://www.nytimes.com/2023/05/02/dining/restaurant-review-naro.html
https://thelondonmagazine.org/review-arnold-iveys-avenue-good-to-see-british-food-in-st-james/
https://www.thecaterer.com/news/reviews-isla-at-the-standard-and-wuns-soho
https://www.nytimes.com/2023/05/09/dining/pizza-pop-ups-nyc.html
https://www.nytimes.com/2023/05/02/dining/restaurant-review-naro.html
https://www.nytimes.com/2023/04/24/dining/los-angeles-doughnuts.html
https://www.nytimes.com/2023/03/29/dining/a-smoky-egg-salad-to-rule-them-all.html
https://www.nytimes.com/2023/05/16/dining/tobala-oaxacan-food-bronx.html
https://www.nytimes.com/2023/04/03/dining/make-way-for-generously-buttered-gochujang-noodles.html
https://www.hellomagazine.com/hfm/20221115157093/dior-harrods-cafe-gingerbread/; https://www.dior.com/en_int/fashion/news-savoir-faire/folder-news-and-events/the-fabulous-world-of-dior-at-harrods